Burgerleven in oorlogstijd

De Werkgroep De Dames en Heren van Toen probeert tijdens allerlei evenementen het burgerleven tijdens de wereldoorlogen uit te beelden. Op deze manier hopen wij bij de één herkenning op te roepen en voor de ander het leven van toen tastbaar te maken. Van onze geschiedenis kunnen we een hoop leren en daarom vinden wij het belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan, ofwel deze geschiedenis "levend" uit te beelden.

Voor een overzicht van onze evenementen van de afgelopen jaren, zie het fotoalbum >>

Burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog

Stap even helemaal terug in de tijd

Tijdens verschillende evenementen zullen wij een ruimte helemaal omtoveren tot huiskamer uit de jaren 40. Kinderen zullen o.a. leren wat een grammofoon is en hoe men vroeger schreef. Sta niet raar te kijken als er plotseling een inval wordt gedaan door de Duitsers. Wij burgers willen namelijk nog wel eens in verzet komen en als de Duitsers dan een vermoeden hebben, komen ze controleren of wij geen verboden goederen in huis hebben.

 

Maandag, wasdag

Ook na het uitbreken van de oorlog moest natuurlijk het huishouden wel gewoon gedaan worden. En hoewel de middelen tijdens de oorlog steeds schaarser werden, kon de huisvrouw, zeker in de beginjaren van  de oorlog, nog op redelijk normale manier haar huishouden runnen. En later in de oorlog kon de huisvrouw wel weer goede tips uit bijvoorbeeld de Libelle halen om van “niets iets” te maken. Wasmachines waren in die tijd nog niet zo vanzelfsprekend als nu en dus werd er nog vaak met wastobbe en wasbord flink geboend om de was weer stralend schoon te krijgen.    

Ook wij zullen ons schort voordoen en met een wasbord in de hand en wat Sunlight zeep in de wastobbe ons wasje weer stralend schoonmaken.

 

Even fijn ontspannen

Ook tijdens de vreselijke oorlogsjaren was er tijd voor ontspanning. En hoe kun je nu beter ontspannen dan de buitenlucht opzoeken, je picknickplaid uit te spreiden en te genieten van het zonnetje. In de beginjaren van de oorlog nog met een redelijk gevulde picknickmand, aan het eind van de oorlog met een boterham met tevredenheid. En de grammofoon mag natuurlijk niet ontbreken!!

En toen was er toch eindelijk de Bevrijding!


In de herfst van 1944 werd het zuidelijke deel van Nederland, beneden de grote rivieren, reeds bevrijd. Door het mislukken van Operatie Market Garden moest noordelijk Nederland nog een Hongerwinter wachten tot ook zij in de lente van 1945 de Bevrijder kon omhelzen! Bevrijdingen verliepen vaak volgens een vast patroon. Het schieten en oorlogsgeweld kwam naderbij, vervolgens een verkenner of een dorpsgenoot die beweerde de bevrijders te hebben gezien. Uiteindelijk arriveerden na enkele uren gespannen wachten de geallieerden en werden stormachtig onthaald door de bevolking. Duitsers capituleerden of trokken zich terug terwijl verzetsstrijders en onderduikers te voorschijn kwamen. "Foute" Nederlanders werden gevangengezet en beschimpt door de bevolking. De geallieerden brachten sigaretten en chocola mee en deelden dit uit. In die bevrijdingsdagen vielen nog doden door verdwaalde kogels, zelfs van vreugdeschoten (Wikipedia).


Tijdens verschillende evenementen, zullen wij feestvieren, zingen en dansen, want Nederland is VRIJ, EINDELIJK VRIJ!!!!!!

 "Foute Nederlanders"

De Bevrijding was niet voor alle Nederlanders even welkom. Ook de meer controversiele onderwerpen gaan wij niet uit de weg. De zogenaamde "moffenhoer" wordt kaalgeknipt en de NSBer wordt opgepakt door onze jongens van de BS. 

 

De Zingende Dames

Tijdens de picknick, in het cafe of gewoon gezellig op straat; gezongen moet er worden! Van Bei mir bist du schein tot Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan?, verscheidene fijne meezingers passeren de revue. 

Het Nederlandse verzet

Eigenlijk al direct na de bezetting van Nederland hebben mensen zich ingezet om en vijand in zijn handelen te hinderen. Dit bestond uit bijvoorbeeld het verspreiden van illegale krantjes, het saboteren van verbindingen en telefoonlijnen, het opblazen van spoorlijnen en het stelen van voedselbonnen voor onderduikers. Hoewel de represaille-maatregelen van de Duitsers steeds zwaarder werden, hebben vele dappere burgers tot het einde van de oorlog hun voet stijf gehouden en geweigerd zich klakkeloos aan de regels van de Bezetter te houden.

Op tactische en bijna “onzichtbare” manieren zullen wij tijdens evenementen de acties van deze moedige strijders tot leven brengen. 

Burgers tijdens de eerste wereldoorlog 

Een geweldloze strijd

“..eerst als in alle landen de vrouwen in ‘s lands
vergaderzalen meespreken, zullen oorlogen, als wij nu
beleven, tot het verledene gaan behooren.” (Aletta Jacobs, september 1914)

Hoewel in de wereld een gewapende strijd werd geleverd tussen verschillende landen, voerden enkele moedige vrouwen, met hier en daar ook mannen, een geweldloze strijd voor de vrede en het vrouwen-kiesrecht. In Nederland werd deze strijd o.a. gevoerd door "de Vereeniging voor Vrouwen Kiesrecht" (VvVK), opgericht op 5 februari 1894.

Tijdens verschillende evenementen zullen wij de geweldloze strijd van o.a. Aletta Jacobs weer tot leven brengen. In lange rok, lange jas en met een hoed op het hoofd, versierd met sjerpen en pamfletten tonen wij ons net zo moedig als de dames van toen en komen wij op voor vrede en gelijke rechten. Om onze medestrijdsters op de hoogte te houden, moeten wij natuurlijk brieven schrijven. Dit doen wij met kroontjespen en inkt en de liefhebber is van harte uitgenodigd om deze ouderwetse manier van schrijven eens (of weer) uit te proberen!

Belgische vluchtelingen en Den Doodendraad

Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was en van echte gevechten geen sprake was, hebben Nederlanders die aan de grens van België woonden zeker wel de gevolgen van de oorlog ondervonden.

Zo heeft Nederland duizenden Belgische vluchtelingen moeten onderbrengen in kampen. Om deze stroom vluchtelingen tegen te gaan, hebben de Duitsers toen de Draad des Doods, de fil electrique, een elektrische versperring geplaatst. Dit deden ze ook om te voorkomen dat Belgische jongemannen massaal hun vaderland zouden ontvluchten om zich via Engeland aan te sluiten bij de geallieerde troepen aan het front. Daarnaast moest ‘Den Doodendraad’ de smokkel van allerlei goederen vanuit het neutrale Nederland in de kiem drukken. „Er was in bezet gebied een groot gebrek aan levensmiddelen maar vooral ook aan petroleum. Daar was voor smokkelaars een fortuin mee te verdienen“. Vele burgers hebben door deze Doodendraad, al smokkelend of al vluchtend, op afschuwelijke wijze het leven gelaten. 

Contact

Lijkt het je leuk om een keertje met onze groep mee te doen en een klein beetje te voelen hoe de dames en heren van toen leefden? Wil je meestrijden voor het vrouwenkiesrecht en opkomen voor de vrede? Of wil je ons meehelpen bij het hinderen van de bezetter en zorgen dat de was weer schoon aan de lijn hangt?

Voor meer informatie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heeft u graag dat wij deelnemen aan uw evenement? Ook dan kunt u contact opnemen via dit email-adres.