Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (K.N.I.L.)

Op 7 december 1941 bombardeerde Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour. Deze vloot werd in korte tijd uitgeschakeld. Onmiddellijk na ontvangst van de Japanse aanval op Pearl Harbour verklaarde de Nederlandse regering in Londen Japan de oorlog.

Op 11 januari 1942 landden de Japanners op Celebes en Borneo (Tarakan). Noodgedwongen beperkte het KNIL zich tot de verdediging van belangrijke strategische en economische doelen. Zij waren geen partij voor de ervaren en geharde Japanse troepen. Een verschroeide aarde-tactiek werd toegepast. Olieraffinaderijen, olievoorraden, vliegvelden en havens werden bij het naderen van de vijand vernield.

Tenslotte werd de aanval op Java ingezet. De Militaire Luchtvaartafdeling had nauwelijks materieel meer en stond machteloos tegen de Japanse bombardementen.

De beslissing viel in de Javazee. In een poging om de Japanse invasiemacht te keren, gingen de kruisers De Ruyter en de Java strijdend ten onder. Door hun lengte waren de kusten van Java nagenoeg onverdedigbaar. Toen de Japanners eenmaal waren geland, was de strijd snel beslist. Op 8 maart 1942 capituleerde het KNIL onvoorwaardelijk. Een aantal KNIL-eenheden besloot echter door te vechten.
 
 
Xde Bataljon KNIL replica leerwerk
In 2004 werd re-enactmentgroup Xde Bataljon KNIL de trotse eigenaar van replica uitrustingstukken: de koppel, patroontassen, schouderriemen en koperen haken en verbindingstukken. Met de replica uniformen (inclusief bamboehoed) die wij al in ons bezit hadden, is het plaatje steeds completer aan het worden. Er word momenteel nog gewerkt aan de veldflessen, gasmaskertassen, bajonetten en helmen.
Geinteresseerd?
Neem gerust contact op met de groepscommandant:
Vereniging Historische Militaria
Xde Bataljon KNIL

E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.