Binnenlande Strijdkrachten

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

 

 

1940-1945        

Van burgerverzet tot Binnenlandse Strijdkrachten

 

Van burgerverzet tot Binnenlandse Strijdkrachten is een nieuwe werkgroep dat opgericht is in 2018 binnen de VHM, die nieuwe leden zoekt die deze uitbeelding willen gaan doen in groepsvorm of individueel op festijnen of op herdenkingsplaatsen in Nederland onder de vlag van de VHM!  

Van burgerverzet tot Binnenlandse Strijdkrachten(BS) is een werkgroep die het herdenken en instant houden van de geschiedenis omtrent het verzet, met respect voor de mannen en vrouwen die voor onze vrijheid gestreden hebben en ook hun leven hebben gegeven en de BS levendig wil houden voor het nageslacht die de oorlog niet hebben meegemaakt .

Wij als werkgroep proberen deze tijd zo natuurgetrouw in beeld te brengen via re-enactement of display, met waar het kan zover mogelijk de originele spullen en uitrustingstukken die er werden gebruikt in die tijd.

Ook wil de werkgroep samen werken met andere werkgroepen binnen de VHM om zo zoveel mogelijk een mooi totaalbeeld te maken voor de bezoekers van het festijn.  


 

Burgerverzet

De uitbeelding van het burgerverzet kan in 2 groepen gedaan worden, het stille verzet en het gewapend verzet!


Stil verzet

Het stil verzet houd zich bezig met het maken van stencils en het verspreiden van de krantjes, het verspreiden van voedselbonnen en o.a. verslag maken waar de Duitse bezetter zitten en hulp aan onderduikers.

 

Gewapend verzet

Het gewapend verzet houd zich bezig met het verkrijgen van voedselbonnen, saboteren van Duitse stellingen, het wapen transport en o.a. het verkrijgen van voedsel voor onderduikers en berichten verzamelen van Radio Oranje.

 

De Binnenlandse Strijdkrachten

In September 1944 toen de geallieerden de grens overstaken van Nederland, kwamen de div. verzetsgroepen bovengronds en verenigde zich samen tot de BS om de geallieerden te ondersteunen en de orde in Nederland te herstellen en te handhaven.

Ook werden in deze perioden de (foute) Nederlanders opgebracht voor verhoor en berechting van hun mistanden die zij waren begaan in die tijd.

De BS zal tijdens de dodenherdenking op 4 Mei op div. plaatsen in Nederland willen optreden in net en correct uniform met of zonder passende wapens waar wij toestemming moeten hebben van de plaatselijke overheid!

         

                                        

Den vaderlant ghetrouwe blijf ick tot in den doot!

  • Facebook Basic Black