top of page

 Binnenlandse Strijdkrachten

1940-1945        

Van burgerverzet tot Binnenlandse Strijdkrachten

 

Van burgerverzet tot Binnenlandse Strijdkrachten is een nieuwe werkgroep welke opgericht is in 2018 binnen de VHM.

wij zoeken nieuwe leden die deze uitbeelding willen gaan doen in groepsvorm of individueel op evenementen of op herdenkingsplaatsen in Nederland onder de vlag van de VHM!  

Van burgerverzet tot Binnenlandse Strijdkrachten(BS) is een werkgroep die het herdenken en instant houden van de geschiedenis omtrent het verzet, met respect voor de mannen en vrouwen die voor onze vrijheid gestreden hebben en ook hun leven hebben gegeven, levend wil houden voor het nageslacht die de oorlog niet hebben meegemaakt .

Wij als werkgroep proberen deze tijd zo natuurgetrouw in beeld te brengen via re-enactement of display, met waar het kan zover mogelijk de originele spullen en uitrustingstukken die er werden gebruikt in die tijd.

Ook wil de werkgroep samenwerken met andere werkgroepen binnen de VHM om zoveel mogelijk een mooi totaalbeeld te maken voor de bezoekers van het evenement.  

Burgerverzet

De uitbeelding van het burgerverzet kan in 2 groepen gedaan worden, het stille verzet en het gewapend verzet! 

huizen_van_verzet_c_cas_oorthuys_nederla

Stil verzet

Het stil verzet houdt zich bezig met het maken van stencils/kranten en het verspreiden van deze. Ook werden er voedselbonnen verdeeld. en werd er indien mogelijk verslag gemaakt waar strategisch belangrijk posities van de Duitse bezetter zich bevonden. Daarnaast boden ze ook hulp aan onderduikers.

97159380-7055-49d1-bfcf-ae78cd46af33 (00

Gewapend verzet

Het gewapend verzet houdt zich bezig met het verkrijgen van voedselbonnen, saboteren van Duitse stellingen, het wapentransport, het verkrijgen van voedsel voor onderduikers en berichten verzamelen van Radio Oranje.

12.jpg

 De Binnenlandse Strijdkrachten

Toen in September 1944 de geallieerden de grens overstaken van Nederland, kwamen de div. verzetsgroepen bovengronds en verenigde zich samen tot de BS om de geallieerden te ondersteunen, de orde in Nederland te herstellen en te handhaven.

Ook werden in deze perioden de (foute) Nederlanders opgebracht voor verhoor en berechting van hun mistanden die zij waren begaan in de bezettingstijd.

De BS zal tijdens de dodenherdenking op 4 Mei op div. plaatsen in Nederland present kunnen zijn in authentiek uniform en desgewenst met passende wapens .

Foto impressie van displays in Nederland
 
Naarder vesting 2018
unnamed (7).jpg
96189beef4902e9df61f2212d7ae356486fb338e

Display communicatie bunker Alkmaar 2019

unnamed (1).jpg
unnamed (9).jpg

Display Uithuizermeeden (Gr) 2019

unnamed (10).jpg
unnamed (4).jpg
unnamed (6).jpg

Museum tentoonstelling 2020

In ’t Houtenhuis

De Rijp

unnamed (2).jpg
unnamed.jpg
unnamed (8).jpg
unnamed (5).jpg

Samenwerking met andere groepen

De groep Binnenlandse Strijdkrachten werkt regelmatig samen met andere verenigingen om zo een nog groter plaatje van de geschiedenis te laten zien aan het geïnteresseerde publiek

Samenwerking met de VMLH

   Burgers in oorlogstijd   

   4Mei 2018 defilé Wageningen

unnamed (2).png
unnamed (3).png
unnamed (1).png
unnamed.png

  Den vaderlant ghetrouwe blijf ick tot in den doot!

                                                                                                                  Penningmeestervhm@gmail.com                                                                                                                                                                                                                 Jrvet@xs4all.nl

                                                                                                                     06 26024556

bottom of page