Nederland Neutraal

Over Nederland Neutraal
Nederland Neutraal heeft als doelstelling het zo correct mogelijk uitbeelden van het soldatenleven in de zogenaamde blauwe periode van de jaren 1900-1918. Met de blauwe periode wordt bedoeld het blauwe uniform wat in deze periode gedragen werd. Het uniform wat men draagt bij Nederland Neutraal is het uniform model 1905 met het zwarte leerwerk.

 

Op de kraag staan vermeld de letters LW en de cijfers 24. Dit staat voor het 24ste Landweerbataljon, deze was tijdens de mobilisatie 1914-1918 o.m. gelegerd in fort bij Edam wat behoorde bij de Stelling van Amsterdam.

 

 

Recent is daar onze uitbeelding in het eerste grijs uit 1912 bijgekomen. Daarmee beelden we het 14e regiment uit, dat bij Bergen op Zoom gestationeerd was.

 

De bewapening uit deze periode bestaat uit het geweer M95 (Hembrug of Steyr), de revolver M70 en de mitrailleurs Schwarzlose, Madsen en Vickers.

Er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van een kanon en een vestingmortier, deze worden dan ook regelmatig afgeschoten.
 

 

Onze activiteiten bestaan uit:

Het uitbeelden van het soldatenleven op een fort. Dit gebeurt meestal op een van de forten van de stelling van Amsterdam zoals het Fort bij Edam. Ook beelden wij het kampleven uit, met een volledig ingericht tentenkamp met veldkeuken en een herstelwerkplaats voor wapens en materieel zoals op de grote WO1 evenementen te Zonnebeke, te Essen en ook op de Vestingstedendagen.

Bent u geïnteresseerd ?

Neem dan contact op met de groepsvertegenwoordiger:

Vereniging Historische Militaria
Nederland Neutraal

Frits Duinkerke