VHM
Vereniging Historische Militaria
Koepelorganisatie voor 20ste-eeuwse militaria
Prinses Irene Brigade
Na de Duitse inval en capitulatie in mei 1940 zijn kleine groepen Nederlandse militairen weten te ontkomen naar Groot Brittannië. Hier is de basis gelegd voor de brigade. Detachement Koninklijke Nederlandse Troepen was de benaming tijdens het formeren van deze eenheid. Om snel een staande eenheid te krijgen werden vanuit de gehele wereld jonge mannen, geboren tussen 1-1-1904 en 1-1-1921, opgeroepen voor de Nederlandse dienstplicht. Ook de z.g. Engeland vaarders zijn opgenomen in deze eenheid.
Begin 1941 heeft de toenmalige leger staf het verzoek gedaan bij Koningin Wilhelmina om de nieuwe eenheid de naam te geven van haar jongste klein dochter, Irene. Vanwege de slechte training en falende militaire leiding werd aanvankelijk dit afgewezen door zowel Wilhelmina als Bernhard en zijn vrouw Juliana. In augustus 1941, na flinke reorganisatie van de staf en betere training, is de eenheid alsnog vernoemd naar Prinses Irene. Ondanks dat het aantal manschappen niet groter was dan 1250 tot 1500 man (een versterkt regiment) kreeg de eenheid toch de aanduiding brigade. Op 27 augustus 1941 kreeg de brigade van Koningin Wilhelmina haar vaandel.
In augustus 1944 vertrok een eenheid van 707 man vanuit het kamp in Wolverhampton naar de inschepings locatie voor de overtocht naar Normandië. Hier kwamen zij op 7 augustus, laat in de middag, in een van de Mullberrie havens aan land.
Ons doel
De re-enactment groep “Prinses Irene Brigade” (kortweg PIB) heeft zich het doel gesteld om een belangrijk stuk Nederlandse militaire historie levend te houden. De brigade heeft, hoe klein de groep ook was, een rol gespeeld bij de bevrijding van Europa en Nederland. Wij proberen de Nederlandse soldaat in de jaren 1944/45 zo waarheidsgetrouw uit te beelden.
Dit gebeurd in de juiste uniformen, uitrusting, voertuigen en kamp uitrusting. Hiertoe nemen wij deel aan bevrijding evenementen en optochten. Daarnaast ook opluisteren van herdenkingen (soms zelfs als ere wacht) alsmede display. dit alles zowel in binnenland als erbuiten.
Sinds een aantal jaren wordt er voor met name de kleding gebruik gemaakt van replica kleding. De originele zijn inmiddels 75 jaar of ouder en dus erg kwetsbaar. Hierbij blijft nauwkeurigheid van de uitbeelding voorop staan. De juiste replica’s met een goede kwaliteit staat hier voorop. Daarnaast streven wij ook de uitbeelding compleet te maken. Hiervoor worden zo mogelijk oefen momenten gecreëerd om b.v. drill training te geven zodat het niet lijkt op een gemiddelde wandel club. Maar ook het kamp leven komt hierbij kijken.
Bij grote evenementen wordt er ook samen gewerkt met andere verenigingen die de Brigade uitbeelden om tot een groter plaatje te kunnen komen. Het laatste optreden in verband was de liberation tour in september 2019.